Het weer in Seattle

Seattle heeft één van de meest aangename klimaten van de Verenigde Staten als je weinig zin hebt in weersextremen zoals strenge vorst, orkanen of zeer warm weer. De invloed van de oceaan ion combinatie met de breedteligging zorgt ervoor dat het klimaat van Seattle binnen de Köppen-Geiger klimaatclassificatie als mediterraan omschreven wordt. Puur kijkend naar de klimaatstatistieken en de weerpatronen dan is dat de correcte indeling, maar gevoelsmatig is er meer overeenkomst met het gematigd zeeklimaat zoals we dat in Nederland ook kennen. De winters zijn aan de koele kant, doch zelden extreem koud en de zomer zijn droog en warm, zonder echt te warm te worden. Het klimaat van Seattle draagt daardoor op gunstige wijze bij aan de leefbaarheid van de stad en is mede daardoor ook een belangrijk criterium voor bedrijven om zich juist in dit deel van Amerika te vestigen.



Temperaturen

Kijkend naar het gehele kalenderjaar dan kent Seattle een temperatuurverloop dat vrij gebruikelijk is voor de gematigde klimaatzones op het Noordelijk Halfrond. De winter valt rond de jaarwisseling en is het moment dat gemiddeld de laagste temperaturen gemeten worden. Voor Seattle betekent dit middagtemperaturen die in de koelste maanden december en januari meestal zo ergens tussen de 0 en 14 graden Celsius liggen. Het is mogelijk dat je een dag hebt dat de temperatuur niet boven het vriespunt uitkomt en er bestaat ook een kans dat het kwik in de koelste maanden nog iets verder oploopt dan de eerder genoemde 14 graden. Dit zijn echter wel uitzonderingen. Lange periodes met vorst zijn vrij zeldzaam. Wat in Seattle opvallend is, is dat gemiddeld genomen december de koelste maand is in plaats van januari. Op bestemmingen met een vergelijkbaar klimaat ligt het dieptepunt meestal in januari.

De meteorologische winter duurt tot begin maart. De lente breekt dan aan en de temperaturen gaan omhoog. Uiteindelijk zijn juli en augustus de twee warmste maanden van het jaar. De zomer breekt in juni al aan. Normale zomertemperaturen in Seattle liggen zo tussen de 18 en 28 graden op het warmste moment van de dag. Iets koeler kan ook, maar kont niet zo vaak voor. Uitschieters naar boven zijn ook heel goed mogelijk. Zowel juni, juli, augustus als september kunnen tropische temperaturen van 30 graden of hoger voortbrengen. In april, mei en oktober is dit ook mogelijk, maar in de praktijk komen dat soort temperatuurrecords zelden voor.

De gemiddelde minimumtemperaturen liggen in de winter rond of boven het vriespunt. Onder sommige omstandigheden kan het koeler worden. Matige vorst komt de meeste jaren wel een aantal keren voor. Strenge vorst is een stuk zeldzamer.

Zon en wolken

Als je naar Seattle reist is de kans op zonnig weer het grootste als je in de zomer reist. Zowel relatief gezien als in het absolute aantal uren zonnig weer per maand steken juli en augustus een stuk boven de andere maanden uit. Beide maanden is de kans op zonnig of licht bewolkt weer het grootst: ongeveer 65 tot 75% van de tijd dat het daglicht is, is de zon met het blote oog zichtbaar. In juli levert dit uiteindelijk gemiddeld ongeveer 312 uur aan zonuren op, wat neerkomt op gemiddeld 10 uur per dag. Ook mei, juni en september zijn vrij zonnig, maar wel in mindere mate dan juli en augustus. De winter is vrij somber. De kans op zonnig weer is in december het kleinste: slechts 20%. Dat levert gemiddeld iets minder dan 2 uren zon per dag op, omdat de dagen in december een stuk korter zijn dan in de zomer.

In totaal mag je in Seattle rekenen op 2100 tot 2200 uren aan zonneschijn per jaar. Daarmee is de stad niet uitgesproken zonnig. Omdat er een vrij groot verschil is tussen de winter en de zomer, mag je de zomermaanden wel echt zonnig noemen. In die periode doet Seattle amper onder voor Barcelona of het Gardameer.

donkere wolken boven Seattle

Neerslag

In Seattle valt gemiddeld tussen de 900 en 1000 millimeter neerslag per jaar. Kijkend naar de cumulatieve hoeveelheid op jaarbasis is Seattle natter dan een willekeurige bestemming in Nederland. Enige nuance moet hier echter wel in aangebracht worden, want je ziet wel een duidelijk verschil in de hoeveelheid neerslag per maand. Het laatste kwartaal van het jaar is duidelijk het natste kwartaal, met november als natste maand. Gemiddeld valt in deze drie maanden de helft van de totale jaarlijkse hoeveelheid neerslag. De zomer is veruit de droogste periode. In juni, juli en augustus valt er gemiddeld ongeveer 80 millimeter regen in  drie maanden tijd. Dat is minder dan 10% van de jaarsom in 25% van de tijd. Wie in de zomer naar Seattle reist en daar meerdere natte dagen achter elkaar heeft, die heeft gewoon zwaar pech. Statistisch gezien valt er in de zomer op pakweg één dag per week regen. In de periode van 15 juli tot 15 augustus daalt dit naar één dag per twee weken.

Sneeuwval is mogelijk in Seattle, maar het is geen fenomeen waar je iedere winter kunt rekenen. In milde winters kan het zo zijn dat er helemaal geen sneeuw valt. De kans op een wit laagje is vooral aanwezig vanaf eind november tot begin maart. In de praktijk zijn het vooral de maanden december en januari waarin er wat sneeuw valt. Grote hoeveelheden sneeuw komen niet vaak voor. Zware sneeuwstormen met meerdere decimeters aan sneeuwval komen zo af en toe eens een keer voor. Gemiddeld gebeurt het één of twee keer per decennium dat er meer dan 15 centimeter sneeuw op één dag valt.

Sneeuw in Seattle

Uitgebreide klimaatinfo

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Seattle zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Seattle. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Seattle