Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Seattle op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het formulier op onze contactpagina. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Uitgebreide reisinformatie over Seattle vind je terug op de vele Seattle en Amerika sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Seattle, de staat Washington of de Verenigde Staten van Amerika kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

5 dingen die je moet weten voor reis naar Seattle

De website 5dingendiejemoetweten.nl heeft een handig artikel geschreven over de 5 dingen die je moet weten voor je reis naar Amerika en welke reisvoorbereiding essentieel is voor je trip naar de VS. Wat ons betreft is dit verplichte leeskost als je een vakantie naar Seattle wilt maken.

Alarmnummer

Het algemene alarmnummer in Amerika, dus ook in Seattle, is 911. Dit nummer is gratis en is zowel met mobiele als met vaste telefoons te bereiken. De operator die het gesprek beantwoordt spreekt Engels.

Douane en documenten

Zonder een geldig paspoort kom je Amerika niet binnen. Daarnaast heb je een Amerikaans visum of een ESTA nodig. Een ESTA is een elektronische toelating voor wie zonder visum naar Amerika reist. Het merendeel van de houders van een Nederlands paspoort reist met zo’n ESTA naar Seattle of elders in de Verenigde Staten.

ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization en is alleen maar online aan te vragen. Dat kan via de officiële site van de U.S. Customs and Border Protection. De kosten voor het ESTA kun je dan alleen maar per creditcard betalen. Je kunt er ook voor kiezen om een Nederlandse visumsite te gebruiken om het ESTA aan te vragen. Dat is duurder dan wanneer je het rechtstreeks doet. Je kunt de aanvraag dan in het Nederlands doen en gewoon via een Nederlandse bank (iDEAL) betalen. Daarnaast bieden dit soort sites vaak assistentie tijdens het invullen en begeleiding tijdens het aanvraagproces.

Je moet je ESTA voor de zekerheid minstens 72 uur voor vertrek naar de Verenigde Staten aanvragen. Dan is er voldoende tijd om de goedkeuring op tijd binnen te hebben. Een ESTA is na goedkeuring 2 jaar geldig of tot het moment dat je paspoort niet meer geldig is. Bij een nieuw paspoort moet je dus altijd een nieuwe ESTA aanvragen.

Het invoeren van drugs en verse producten zoals fruit, groente, vlees, vis, verschillende zuivelproducten en zaden is verboden in de Verenigde Staten. Neem je geschenken mee voor mensen in Amerika dan mag je niet meer dan $ 100,- aan waarde per reiziger meenemen. Neem je contant geld mee dan geldt er een limiet van $ 10.000,-. Het invoeren van alle soorten drugs of wapens is ook ten strengste verboden. Hier kunnen zware straffen op staan als je betrapt wordt.

Drinkwater

Als je kraanwater wilt drinken tijdens je verblijf in Seattle, dan kun je dat zonder enige problemen doen. De kwaliteit van het leidingwater is goed genoeg voor menselijke consumptie. Omdat de Amerikanen hun drinkwater met chloor zuiveren, blijft er vaak een lichte bijsmaak aanwezig van het chloor. Dat is voor redelijk wat toeristen een reden om voor het veel duurdere mineraalwater uit flessen te kiezen. Jammer, want dat is veel belastender voor het milieu als er gebruik gemaakt wordt van plastic wegwerpflessen.

Op vrij veel plekken, vooral in openbare gebouwen en musea, zul je drinkfonteintjes aantreffen waaruit je gratis water kunt drinken. Dat is een stuk voordeliger dan een flesje water kopen!

drinkwater

Elektriciteit

In Amerika gebruiken ze een ander stroomnetwerk dan in Nederland en België. Er is in de VS sprake van 110 volt in plaats van 230 volt. Als je je oplader(s) of andere elektronica in wilt pluggen op het Amerikaanse stroomnetwerk dan zijn er twee dingen die je moet weten. Ten eerste gebruiken ze in de VS 110 volt terwijl we in Nederland 230 volt gebruiken. Kijk daarom of je apparatuur daarvoor geschikt is. In de meeste gevallen wel en kunnen ze tussen de 110 en 240 volt aan. Wie een föhn meeneemt of andere apparaten die wat meer stroom gebruiken die kan weleens te maken krijgen met een apparaat dat het alleen maar doet bij 220 tot 240 volt.

Behalve een ander voltage gebruikt men in Amerika ook andere stekkers. Er wordt stopcontact en stekker type A gebruikt. Dit is een stekker met twee platte pinnen. De Europese stekkers passen niet in deze stopcontacten. Het meenemen van een reisstekker is daarom essentieel. In sommige gevallen kun je een reisstekker lenen bij het hotel, maar handiger is om er tenminste eentje mee te nemen vanuit Nederland. Ben je dit toch vergeten dan kun je ze ook kopen bij toeristenwinkels en elektronicazaken in Seattle.

Steeds meer hotels houden rekening met gasten die andere stekkers gebruiken. In hotelkamers worden in toenemende mate multifunctionele stopcontacten geïnstalleerd waarbij verschillende soorten stekkers gebruikt kunnen worden. Ook zie je steeds vaker USB-poorten waarlangs je je apparatuur op kunt laden.

Een Amerikaans stopcontact

Feesten en feestdagen

Er zijn in Seattle verschillende feestdagen die gevierd worden. Een aantal van deze feestdagen kennen wij ook in Europa, andere zijn uniek voor Amerika of zelfs voor de regio/stad. Op de meeste feestdagen zullen de openbare instanties gesloten zijn. Een groot deel van de winkels zal op de meeste dagen ook gesloten zijn en op andere juist weer geopend; dit verschilt per winkel en per feestdag.

Feestdagen, feesten en belangrijke evenementen in Seattle:

Nieuwjaarsdag op 1 januari
Martin Luther King Day op de derde maandag in januari
President’s Day op de derde maandag in februari
Valentijnsdag op 14 februari
Pasen in maart of april
Memorial Day op de laatste maandag in mei
Independance Day op 4 juli
Labor Day op de eerste maandag in september
Columbus Day op de tweede maandag in oktober
Veterans Day op 11 november
Thanksgiving op de vierde donderdag van november
1e Kerstdag op 25 december
Oudejaarsdag op 31 december



Fooien

Overal in de Verenigde Staten, dus ook in Seattle,  is het geven van een fooi de normaalste zaak van de wereld. of het nou een taxichauffeur, een kruier, een kapper, een valethulp, een ober of een kamermeisje is: je hoort fooi te betalen. Het is hier een noodzakelijke aanvulling op het lage basissalaris wat de mensen krijgen.

Hoeveel fooi geef je in Seattle?

Een indicatie:
• bedienend personeel in horeca 15 tot 22%
• taxichauffeurs minstens 15%
• kamermeisjes 1 of 2 dollar per nacht
• kruiers 1 tot 2 dollar per koffer of nacht
• valetboys 1 tot 2 dollar voor iedere keer dat de auto opgehaald wordt
• gidsen 2 tot 5 dollar
• conciërges per verleende dienst 1 tot 5 dollar

Let goed op of een fooi al op de rekening verwerkt is. Deze herken je als ’tip’ of ‘gratuity’. Staat deze al op de rekening dan hoef je verder geen fooi te geven. Het mag natuurlijk wel, maar meestal doet men dat dan alleen nog maar als er een uitzonderlijke prestatie geleverd is. Als men cash betaalt dan wordt er normaal nog wel tot de hele dollar afgerond als de fooi al op de rekening staat.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Fooien zijn heel gebruikelijk in Seattle

Geld

De officiële munteenheid in de Verenigde Staten is de Amerikaanse dollar (USD / $). Een dollar bestaat uit 100 cents. Er zijn munten van 1, 5, 10 en 25 cent. Daarnaast zijn er bankbiljetten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 Amerikaanse dollars. Er zijn ook nog $ 2 biljetten in omloop, maar het is een zeldzaamheid dat je die nog tegenkomt. De grootste bankbiljetten ($ 50 en $ 100) zijn niet handig om te gebruiken. Er zijn voldoende plekken die geen grotere biljetten dan $ 20 aannemen uit angst dat er sprake is van vals geld.

De wisselkoers tussen de euro en de dollar fluctueert nogal. Er zijn diverse websites op internet waar je de actuele wisselkoers kunt opzoeken. Vaak is het de middenkoers die weergegeven wordt. Voor aankoop van dollars of terugwisselen naar euro’s gelden verschillende koersen, omdat de banken koersrisico’s en commissie in de wisselkoersen verwerken. Het is vaak gunstiger om contante dollars in Amerika op te nemen in plaats van ter plaatse geld te wisselen. Vanwege de commissie op geldopnames kun je beter grotere bedragen (een paar honderd dollar) ineens opnemen.

Je kunt op heel veel plekken met creditcard betalen. In Amerika is dat de normaalste zaak van de wereld. Er zijn echter ook plekken waar je niet met creditcard kunt betalen. Je ziet dan vaak wel een bord met ‘CASH ONLY’ staan. Bij winkels wordt er steeds vaker een minimumbedrag gehanteerd als je met creditcard wilt betalen. Voor het huren van een auto heb je vaak een creditcard nodig als borg. Ook voor andere zaken is een creditcard een ideale manier om borg te staan zoals bijvoorbeeld bij het huren van een boot of fiets of bij het inchecken in een hotel of motel. Cash borg betalen is eigenlijk niet meer van deze tijd in Amerika.

TIP: Wisselkoers berekenen en dollars bestellen
Wil je de huidige wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dollars bestellen, zodat je bij aankomst in Seattle niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de dollar en bestel je geld eventueel direct online

Gezondheid

De kosten van de gezondheidszorg zijn in de Verenigde Staten vaak hoger dan in Nederland. Er is dus een redelijke kans dat onze standaard zorgverzekering niet alle medische kosten in Seattle dekken. Het afsluiten van een reisverzekering met dekking van medische kosten is daarom eigenlijk een ‘must’ als je naar Amerika reist. Het komt niet zelden voor dat je een aantal standaard behandelingen, consult en medicijnen eerst zelf voor moet schieten.

Ben je in directe medische nood dan moet je het algemene alarmnummer 911 (gratis) bellen. Is er geen noodsituatie dan ga je in eerste instantie naar een huisarts. In de Verenigde Staten vind je die als ‘general practitioner’ of ‘physician’. Je kunt er eentje via internet zoeken, maar je kunt natuurlijk ook de receptie van je hotel of motel vragen waar je de dichtstbijzijnde arts of dokterspost kunt vinden.



Internet en telefonie

Communicatie is onontbeerlijk in de hedendaagse maatschappij. Telefonie en vooral internet voorzien prima in die behoefte. Vooral op reis zijn internet en de telefoon belangrijke middelen om contact te houden met het thuisfront, te navigeren, onderweg dingen te regelen en om in geval van nood contact op te kunnen nemen met hulpdiensten.

In heel Seattle en ook in de directe omgeving van de stad kun je gebruik maken van het mobiele netwerk om te telefoneren en online te gaan. Dit is met een Nederlands abonnement aanzienlijk duurder dan wanneer je in Nederland of de Europese Unie bent. Dat komt door de roamingtoeslagen die geheven worden. Bij verschillende providers kun je zogenaamde buitenlandbundels aanschaffen waarmee je binnen een bepaalde periode een x-aantal Mb’s aan data kunt gebruiken en soms ook een x-aantal minuten kunt bellen.

Als je redelijk wat aan data wilt gebruiken en ook volop wilt bellen, dan is het aan te raden om een Amerikaanse SIM-kaart te kopen. Die zijn er in verschillende soorten en maten. Met de duurste (rond de honderd euro) kun je een maand onbeperkt internetten en bellen in Amerika. In vergelijking tot de kosten die je met je eigen abonnement zou maken is dat vaak een stuk voordeliger.

Wi-fi is ideaal voor wie voordelig gebruik wil maken van internet. Op heel veel plekken in Seattle zul je gratis gebruik kunnen maken van een wifi-netwerk. Vaak moet je wel even vragen naar het wachtwoord. Als klant van een hotel, bar of restaurant krijg je die in de regel meteen.

internet

Maten, gewichten en temperaturen

In Amerika werkt men niet met het metriek stelsel. Dat betekent mijlen in plaats van kilometers, ounces en pounds in plaats van kilogrammen en temperaturen in graden Fahrenheit in plaats van Celsius.

Op deze wikipedia-pagina kun je alle maten van vallend onder de ‘United States customary units’ bekijken en zien hoe je ze om moet rekenen naar het SI-stelsel (Internationale Stelsel van Eenheden).

Als je van ℉ naar ℃ om wilt rekenen dan moet je 32 van de temperatuur aftrekken en dat resultaat delen door 1,8.

Een mooi rekenbeeld is 50℉:
50 min 32 = 18
18 gedeeld door 1,8 = 10
Als het 50℉ is, dan is het dus 10℃.

Als je gaat autorijden dan zul je vooral met mijlen en yards te maken krijgen. Een mijl is 1,609344 kilometer. Voor het gemak reken je met een vermenigvuldigingsfactor van 1,6. Een afstand van 10 mijl is ongeveer 16 kilometer en een maximumsnelheid van 60 mijl per uur betekent een limiet van ongeveer 96 kilometer per uur. Vooral voor afslagen zie je vaak ook de lengteaanduiding ‘yards’ of afgekort ‘yd’ staan. Een yard is omgerekend 91,44 meter. Als je een bord ziet staan met ‘Next exit in 400 yards’ dan is dat over bijna vierhonderd meter.

Openingstijden

In Utah zijn er geen vaste openingstijden voor de winkels. Iedere winkelier bepaalt zelf de openingstijden. Grotere winkels zijn vaak zeven dagen per week open, waarbij de deuren meestal tot in de avond geopend blijven. Ook zelfstandige winkels kennen vaak ruime openingstijden.

Rookverbod

Er zijn veel plekken in Seattle waar je niet mag roken. Hotels, restaurants, bars, musea, winkels en openbare instellingen weren rokers. Ook op straat mag je niet zomaar overal een peuk opsteken. Let daarom als roker goed op de borden voordat je wilt gaan roken.

Rookverbod

Taal

De officiële taal en gangbare spreektaal in Seattle is Engels. Als toerist zul je met vrijwel iedereen in het Engels kunnen communiceren. Omdat Amerikanen vaak snel aan je accent kunnen horen dat je van elders komt zul je geregeld de vraag krijgen waar je vandaan komt.

Tijdsverschil

Als je naar Seattle reist dan krijg je te maken met een aardig tijdsverschil. In Seattle is het meestal 9 uur vroeger dan bij ons. Het tijdsverschil geldt zowel voor de zomertijd als voor de wintertijd. Er zijn echter twee korte periodes waarin het tijdsverschil geen 9 uur bedraagt en dat komt omdat de Amerikanen er net iets andere data op na houden voor de aanvang van de zomertijd en de wintertijd.

De zomertijd start bij ons op de laatste zondag van maart. In Seattle begint die de tweede zondag van maart. Dat betekent dat tussen de tweede en laatste zondag van maart het tijdsverschil slechts 8 uur is. Dit geldt ook voor de periode tussen de laatste zondag van oktober (start wintertijd Nederland) en de eerste zondag van november (start wintertijd Verenigde Staten).

Veiligheid

Statistisch gezien behoort Seattle tot de relatief veilige grote steden binnen de Verenigde Staten. Net als in elke grote stad kun je misdaad nooit geheel uitsluiten en bestaat er ook de kans dat je als toerist te maken krijgt met kleine criminaliteit. Vaak blijft dit beperkt tot zakkenrollerij of diefstal uit een auto of hotelkamer. Gewelddadige overvallen komen voor, maar beduidend minder dan in andere grote Amerikaanse steden. In het donker op straat rondlopen is in een groot deel van het centrum geen enkel probleem. Wees echter altijd op je hoede en loop niet te koop met dure spullen. Als je de aandacht trekt van de verkeerde mensen dan kan dat ook in een stad als Seattle fout aflopen.

veiligheid in Seattle