Bezienswaardigheden in Seattle

Als je in Seattle verblijft hoef je je niet te vervelen. Er zijn voldoende bezienswaardigheden, monumenten, attracties, musea en leuke plekjes in Seattle te vinden om je een aantal dagen goed bezig te houden. Sommige bezienswaardigheden zijn gratis, maar soms moet je flinke bedragen aan entree betalen. Op de officiële websites van de verschillende attracties en bezienswaardigheden kun je zien wat de bezoekuren zijn en wat de eventuele kosten zijn die aan een bezoek verbonden zijn. Soms is het handiger om je tickets alvast vooraf via internet te bestellen. Soms krijg je korting, maar belangrijker is dat je gegarandeerd toegang hebt op de gekozen datum en eventueel tijdslot.

Op deze pagina beschrijven we de uiteenlopende bezienswaardigheden in Seattle die de moeite waard kunnen zijn om te bezoeken.

Tours en skip-the-line tickets

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Seattle bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Seattle.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Seattle
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Seattle via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Seattle via GetYourGuide

Chihuly Garden and Glass

Op de plek waar vroeger Fun Forest was gesitueerd kun je tegenwoordig een bezoek brengen aan het Chihuly Garden and Glass. Hier wordt een unieke collectie uit glas vervaardigde kunstobjecten tentoongesteld aan de bezoekers. Alle kleuren en vormen zijn vertegenwoordigd. Het is werkelijk indrukwekkend om te zien wat deze kunstenaars uit glas kunnen vervaardigen. Een bezoek aan dit museum is niet alleen leuk voor liefhebbers van hedendaagse aparte kunstinstallaties, maar ook zeker voor gezinnen met kinderen. Het geheel is zeer kleurrijk en zinnenprikkelend en zeker kinderen zullen hun ogen uitkijken wanneer zij alle mooie glazen sculpturen, die hier tentoongesteld zijn, kunnen bewonderen. De organische vormen die in het glas zitten worden teruggebracht in bijvoorbeeld een groene omgeving met beplanting, bomen en struiken. Dit oogt zeer sprookjesachtig. Dit museum is zo uniek dat je jezelf echt te kort zou doen om het niet te bezoeken wanneer je in Seattle bent.

Space Needle

Space Needle is zonder enige twijfel de bekendste landmark van Seattle. Niet alleen van de stad Seattle, maar zelfs één van de bekendste iconische gebouwen van de Verenigde Staten en de wereld. Dit futuristische gebouw is een 184 meter hoge observatie- en de restauranttoren. De Space Needle werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1962. Alleen al in dat jaar kon de Space Needle rekenen op ruim 2 miljoen bezoekers. Lange tijd was het bouwwerk na de voltooiing het hoogste gebouwd ten westen van de Mississippi. Behalve dat het bouwwerk zeer futuristisch toont is het ook gebouwd om aardbevingen van 9,5 op de schaal van Richter en winden van wel 320 kilometer per uur te weerstaan. Behalve dat je boven een prachtig uitzicht hebt over de stad Seattle kun je er ook souvenirs je te kopen en genieten van een hapje en een drankje in het restaurant. Naast dat je een prachtig zicht het over Downtown Seattle zie je ook de Olympic Mountains, Mount Raider, Elliot Bay en de Cascade Range prima liggen. Wanneer het nacht is, is de Space Needle prachtig verlicht.

Space Needle

Seattle Great Wheel

Aan de levendige Elliott Bay op pier 57 vind je de Seattle Great Wheel. Dit reuzenrad is de grootste aan de westkust van de Verenigde Staten en opende haar gondels op 29 juni 2012. Het rad heeft een doorsnee van 53,3 meter. Dit zorgt ervoor dat je vanaf het hoogste punt een mooi zicht hebt over de baai en natuurlijk een deel van Downtown Seattle. Ook is de Seattle Great Wheel prachtig verlicht wanneer de nacht haar intrede doet. Naast dat het een leuke ervaring is om vanuit dit reuzenrad een deel van Seattle te kunnen bewonderen, zijn ook de gondels fijne plekken om in te vertoeven. Zo hebben alle gondels standaard klimaatcontrole en is er ook nog een speciale VIP-gondel met een glazen vloer. In totaal duurt de gehele rondgang 12 minuten. Een bezoek aan de Seattle Great Wheel is prima te combineren met een bezoek aan de nabijgelegen Pike Place Market.

Seattle Great Wheel

Bezoek aan de Boeing fabriek

In het nabijgelegen plaatsje Everett is een fabriek van Boeing gesitueerd. De kans is zeer groot dat, wanneer je Seattle bezoekt, je wel eens in een vliegtuig van Boeing hebt gezeten. Hoe leuk is het dan niet om eens te zien hoe die reusachtige vliegtuigen tot stand komen. Een aantal modellen, de 747, 767, 777 en de 787-dreamliner worden gemaakt en geassembleerd in deze fabriek. Het is mogelijk om deze fabriek te bezoeken. Je ziet dan de verschillende stadia van ontwikkeling waarin de grote vliegtuigen zich bevinden.

Voor je de fabriek gaat bezoeken krijg je eerst een film te zien met onder andere de geschiedenis van deze legendarische vliegtuigfabrikant. Vervolgens ga je met een bus richting de terreinen van de fabriek waar je onder begeleiding van een gids uitleg krijgt over de verschillende fases bij de totstandkoming van de vliegtuigen. Zo nu en dan kun je ook getuige zijn van een uniek moment, wanneer een opdrachtgever zijn gloednieuwe vliegtuig komt ophalen. Uit reacties van andere bezoekers blijkt wel dat een bezoek aan de fabrieken voor kinderen wat minder interessant is. Kinderen die korter zijn dan 1,22 meter zijn zelfs niet toegelaten in de fabriekshallen. Gezinnen met wat oudere kinderen hebben aan een bezoek aan de Boeingfabriek een leuke daguitstap. De prijzen voor een rondleiding door de fabrieken van Boeing zijn wel redelijk aan de hoge kant, maar het is dan ook een unieke ervaring.

Boeing fabriek

Woodland Park Zoo

Een leuke uitstap voor het hele gezin is een bezoek aan Woodland Park Zoo. Deze dierentuin is gesitueerd in de noordelijke wijk Phinney Ridge. Deze mooie groene omgeving van Seattle heeft meer dan voldoende ruimte om een prachtige dierentuin te herbergen. De dierentuin ligt in het gelijknamige Woodland Park, waar het het westelijk deel van dit parkterrein beslaat. Ooit begon deze dierentuin klein als een manege dat onderdeel uitmaakte van een Canadese houtzagerij-eigenaar en vastgoedontwikkelaar genaamd Guy C Phinney. Dit verklaart dan ook meteen de naam van dit deel van Seattle. Uiteindelijk is de dierentuin uitgegroeid tot een 37 hectare grote zoo met bijna 1100 verschillende diersoorten. Een van de absolute toppers is de ongelooflijk kleurige vogel genaamd de zwavelborsttoekan.

Naast een grote aanwezigheid van fauna beslaat de dierentuin ook zo’n 7000 bomen en ongeveer 50.000 struiken en kruiden. In totaal gaat het om meer dan 1000 verschillende soorten bomen en planten. Naast vele soorten uitheemse diersoorten heeft het museum ook veel diersoorten die voorkomen in de regio van Seattle. De dierentuin is opgebouwd in verschillende gebieden, zoals onder meer Tropical Asia, African Savanna, Australiasia en de Northern Trail. Op deze manier maken de bezoekers heel overzichtelijk kennis met de verschillende groepen diersoorten op onze planeet. Naast de vele ruime leefgebieden voor de dieren die hier zijn ondergebracht, zijn er ook een aantal mogelijkheden voor kinderen om te spelen. Al met al een mooie dierentuin waar het goed toeven is voor het hele gezin.

Seattle Art Museum

SAM, zoals het Seattle Art Museum ook wel genoemd wordt is een museum met een enorme gevarieerde collectie van wel meer dan 23.000 werken van kunst. Kunst afkomstig uit alle hoeken van de wereld, zoals Europa, Amerika, Australië, Oceanië, Afrika en Azië. Ook de periode van de collectie begint in de oudheid en loopt door tot hedendaagse werken. Het zijn niet alleen schilderijen en sculpturen die hier te bewonderen zijn, maar ook keramiek en textiel en andere vormen van handwerk. Enkele namen van bekende kunstenaars waarvan werken deel uitmaken van de collectie zijn de Amerikanen Thomas Eakins , John Singer Sargent , Mark Tobey en Georgia O’Keeffe. Ook kom je een aantal bekende Europese namen tegen, zoals de Duitse kunstenaar Lucas Cranach der Altere en Abraham van Beyeren.. Wat ook leuk is aan het Seattle Art Museum is dat zij al sinds 1944 een grote reizende tentoonstelling hebben, waaronder eentje met schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh in 1959. Op deze manier draagt het museum zeer goed bij aan de culturele ontwikkeling van het Amerikaanse volk.Pike Place Market

Langs de oevers van Elliot Bay kun je Pike Place Market bezoeken. Deze markt opende zijn deuren op 17 augustus 1907 en is daarmee één van de oudste landbouwmarkten voor het publiek in de VS. Kleine landbouwers, ambachtslieden en handelaars kunnen hier hun handelswaar aan de man brengen. De naam van de markt is te danken aan de centrale weg ‘Pike Place’ die Pike Street en Virginia Street met elkaar verbindt. Deze gezellige markt is één van de populairste toeristenattracties van Seattle. Op deze markt vind je van alles; van levensmiddelen tot stripverhalen en van restaurantjes tot unieke boetiekjes. Op de bovenverdieping vind je tal van viswinkels en andere winkels met ambachtelijk bereidde producten en levensmiddelen. Wat ook uniek is aan deze markt is dat verspreid over het terrein ruimte is voor zo’n 500 bewoners met een laag inkomen. Jaarlijks trekt de markt ongeveer 10 miljoen bezoekers. Dit is één van de leukste en ongedwongen plekken van Seattle waar je bovendien alle lagen van de bevolking tegenkomt.

Pike Place Market

Living Computers Museum + Labs

Liefhebbers van hedendaagse technologie kunnen in de wijk SoDo een bezoek brengen aan het ‘Living Computers Museum + Labs’. Als bezoeker krijg je hier een mooi overzicht van de ontwikkeling van de computers in de loop der jaren. Dit museum is te danken aan medeoprichter van Microsoft, Paul Allen. Op 9 januari 2006 opende het museum zijn deuren.

Enkele vintage computers zijn de pronkstukken van dit museum. Het leuke is ook dat enkele computers nog steeds operationeel zijn en te gebruiken door de bezoekers. Sinds 18 november 2016 is het onderdeel Labs erbij gekomen. Enkele van de nog altijd werkende computers die worden tentoongesteld zijn een supercomputer, zeven mainframes, 10 minicomputers aan redelijk aantal microcomputers. Bezoekers krijgen op deze manier een mooi overzicht dat ergens begint met de eerste garage iMac tot de meer hedendaagse computers. Het leuke is ook dat hier een Apple 1 een computer te bewonderen is die die het nog doet. Bezoekers mogen de computer bedienen. Je moet wel een beetje en Tech-Geek zijn om dit museum echt interessant te vinden. Toch is het ook heel leerzaam; zeker voor gezinnen met kinderen die niet opgegroeid zijn vanaf het moment van de eerste thuiscomputers. Op deze manier krijgen jonge kinderen het idee van hoe het ooit allemaal begonnen is en uiteindelijk doorontwikkeld tot de smartphones en de tablets die tegenwoordig zo vanzelfsprekend zijn.

Seattle Aquarium

In het jaar 1977 op pier 59 opende het Seattle Aquarium zijn deuren. Hiermee is het aquarium prachtig gesitueerd aan Elliott Bay. Oorspronkelijk was het aquarium eigendom van de stad Seattle. Het was echter op 1 juli 2010 dat de Seattle Aquarium Society het bezit van dit aquarium overnam. Jaarlijks zijn er zou 800.000 bezoekers die het onderwaterleven van de Seattle Aquarium komen bewonderen. Een aanzienlijk deel van deze bezoekers zijn studenten die hier geïnformeerd worden over de impact van menselijke activiteiten op het zeeleven. Sinds juni 2013 is het museum zo’n 17000 vierkante meter groot. In een tank van 450.000 liter worden de kustwateren nagebootst. De Underwater Dome heeft een inhoud van maar liefst 1.500.000 liter. In deze ruimte hebben de bezoekers om zich heen water en kunnen zij het onderwaterleven aanschouwen. Al met al is het Seattle Aquarium een leuke plek om te bezoeken. Zowel volwassenen als kinderen leren hier veel over het onderwaterleven en kunnen bovendien genieten van de vele vissen en andere wezens die onder het zeeoppervlak leven.Pioneer Square

Hoewel de naam Pioneer Square voor wat verwarring kan zorgen aangaande de herkomst van de naam van dit plein, gaat het hier om de plek waar de allereerste nederzettingen werden gesticht. Toen nog onder de naam Duwamps, wat later en werd gewijzigd naar de naam Seattle ter ere van de chief Seattle. Het plein verwijst dus zeker niet, zoals in andere grote steden soms wel het geval is, naar een bekend merk van audioapparatuur of iets dergelijks. Het verwijst naar de pioniers die als eerste hier een nederzetting hadden. Opvallende bezienswaardigheid aan het plein is de Smith Tower. Deze geldt als de oudste wolkenkrabber van Seattle. Het gebouw is 149 meter hoog en werd geopend in 1914. Daarmee was het de grootste wolkenkrabber ten westen van de Mississippi. Dit bleef zo tot dat in 1962 Space Needle werd opgeleverd. Letterlijk gezien kan Pioneer Square worden beschouwd als de geboortegrond van de stad Seattle. Daarmee is het ook het bonkende hart van de grootste stad van de staat Washington.

Museum of Flight

Seattle heeft een grote verbondenheid met de luchtvaart. Kijk maar alleen naar de nabijheid van de Boeingfabriek. Het Museum of Flight is dan ook te vinden op de toepasselijke Boeing Field dat is gesitueerd op zo’n 10 km ten zuiden van Seattle. Het verhaal van het museum begint in het jaar 1965, toen de Pacific Northwest Aviation Historical Foundation werd opgericht. Het doel van deze club was om een Boeing 80A-1 te herstellen. Dit vliegtuig dateert uit 1929 en was ontdekt in Alaska en in een niet al te goede staat. Uiteindelijk duurde het herstel 16 jaar. Sinds 1974 werd de huidige locatie op Boeing Field de officiële plaats voor het Museum of Flight.

Een van de pronkstukken is de in 1975 aangekochte schuur waarin Boeing als vliegtuigbouwer begon. William Boeing had de schuur gekocht in 1916 en maakte hier zijn eerste vliegtuig. De zogeheten ‘Red Barn’ kwam in 1970 in handen van de havenautoriteit van Seattle. Uiteindelijk kocht de Pacific Northwest Aviation Historical Foundation de schuur voor het symbolische bedrag van één dollar. Sinds 1983 is de schuur ook open voor het publiek. Steeds werd het museum groter en kwamen er meer zalen waarin vliegtuigen en andere aan de luchtvaart gerelateerde objecten werden tentoongesteld. Indrukwekkend is ook de zaal gewijd aan vliegtuigen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het Museum of Flight is een prachtig museum geworden met veel historische vliegtuigen uit verschillende periodes met verschillende doeleinden. Een bezoek aan dit museum is zeer informatief en leerzaam.

Museum of Flight

Discovery Park

In de wijk Magnolia van Seattle ligt het Discovery Park. Dit is een mooie plek waar land en zee samenkomen in een prachtige cohesie. Liefhebbers van wandelen kunnen hier prima aan hun trekken komen. In totaal ligt er een kleine 20 kilometer aan wandelroutes in het park. Naast het vele natuurschoon ligt op de terreinen van het park ook nog het Daybreak Star Cultural Center. Hier leer je als bezoeker meer over de Native American cultuur in de regio van Seattle. Regelmatig organiseert dit cultureel centrum ook culturele happenings die te maken hebben met het cultureel erfgoed van dit deel van de Verenigde Staten. De combinatie van het culturele en de mooie natuur en kust maken van Discovery Park een uitstekende locatie om te bezoeken. Vergeet ook zeker niet het prachtig gelegen West Point Lighthouse te bezoeken. Deze vuurtoren dateert uit 1881 en is nog altijd in gebruik. Het enige wat eraan veranderd is, naast dat de vuurtoren goed onderhouden is, is dat hij in 1985 werd geautomatiseerd.

Museum of Pop Culture

In Seattle vind je een aantal opmerkelijke hedendaagse bouwwerken. Naast de iconische Space Needle behoort het Museum of Pop daar ook toe. Dit museum is gewijd aan sciencefiction, popcultuur en popmuziek. Het gebouw is ontworpen door de beroemde architect Frank Gehry. In het jaar 2000 opende het ‘Experience Music Project’ zijn deuren. Het museum was bedoeld als tegenhanger van de ‘Rock and Roll Hall of Fame’ in Cleveland Ohio.

Het bouwwerk heeft aan de buitenzijde een werkelijk unieke vorm en verzameling kleuren. Het behoort tot de stijl van het deconstructivisme, zoals onder andere het Guggenheimmuseum in Bilbao. Ook heeft het gebouw invloeden van de BLOB-architectuur. De kleuren aan de buitenzijde van het gebouw staan voor een aantal muziek gerelateerde thema’s. Zo staat de goudkleur voor Les Paul, het blauw voor Fender, Paars voor Jimi Hendrix en het rood voor de voertuigen waarin de grote rock-‘n-roll-sterren rondreden. De vormen die zij gebruiken in dit gebouw moeten dan weer refereren naar vervormde gitaren. Het is ook zeker gerechtvaardigd om een dergelijk museum in Seattle te vestigen, want ook Seattle heeft een belangrijke invloed gehad op de hedendaagse popcultuur, met bands als Nirvana en Pearl Jam. Vergeet ook niet om naast de buitenzijde de binnenzijde van het museum te bezoeken, want je leert er een hoop bij over de vele muzikale stromingen.

EMP

Inmiddels is de naam gewijzigd van ‘Experience Music Project’ naar ‘Museum of Pop Culture‘. Behalve pop-muziek zijn er extra elementen toegevoegd zoals videogames, griezelfilms, mode en andere onderdelen die je aan de popcultuur toe mag wijzen. Het museum is uitgegroeid tot één van de grote publiekstrekkers binnen Seattle, die bezoekers van alle leeftijden weet te boeien. Trek voor een bezoek aan het MoPOP gerust een paar uurtjes uit.

Museum of Pop Culture